Bauke Mollema ambassadeur Fiets voor een Huis – Persbericht

Nederlands beste wielrenner op dit moment, Bauke Mollema, is ambassadeur voor Fiets voor een Huis geworden. “Op deze manier kan ik mijn passie voor het fietsen en mijn visie op de wereld combineren. Ik gun iedereen een veilige en stabiele (t)huissituatie”, motiveerde Mollema zijn keus maandagavond tijdens zijn verkiezing tot beste wielrenner van 2013.

Fiets/Loop voor een Huis is een initiatief van Assenaar Gerald Holtvluwer. Hij richtte de stichting Wereldfoundation op met als doel om voor de straatarme en regelmatig door natuurrampen getroffen inwoners van Bangladesh een stenen huizen te bouwen. Van iedere duizend euro die wordt ingezameld bouwt Wereldfoundation een complete woning voorzien van een toilet en stromend water.

Om geld bijeen te brengen werd zaterdag 7 september de Franse Alpentop Gallibier op de fiets dan wel rennend of lopend beklommen. Het evenement bracht 350.000 euro op en krijgt in 2014 een vervolg op 30 augustus. Wereldfoundation hoopt dan op 400 deelnemers, die per persoon minimaal 1000 euro sponsorgeld bijeen moeten brengen voor deelname.

Mollema, die dinsdag zijn 27e verjaardag vierde, koos voor het ambassadeurschap van Wereldfoundation omdat het doel hem aanspreekt en hij zelf heeft ervaren hoe belangrijk een stabiele thuissituatie is als stevig fundament voor in zijn geval de ontwikkeling tot topsporter. “Dat bracht me in contact met Wereldfoundation”, aldus Mollema in zijn dankwoord. “Ik zie de prijs namelijk niet alleen als een erkenning voor mijn prestaties en harde werken, maar ook als erkenning voor mijn omgeving en in het bijzonder mijn vriendin en dochter. Zij zorgen voor een stabiele omgeving, een plek waar je thuis kunt komen en je hart kunt luchten. Dat heeft een positief effect op je prestaties.”

Mollema zegt tot het besef te zijn gekomen dat voor veel mensen die omgeving niet bestaat. “Wereldfoundation zorgt daar door de bouw van woningen wel voor. Daarom zet ik me naast het fietsen in voor dit doel. Ik wil meehelpen om mensen in Bangladesh een dak boven hun hoofd te geven.”

Wereldfoundation heeft de afgelopen jaren al 3000 woningen in Bangladesh gebouwd. Bengalen van wie de kinderen naar school gaan en zelf voor enig inkomen zorgen kunnen in aanmerking komen voor een microhypotheek van Wereldfoundation. Het huis wordt dan gebouwd, maar de lening moet wel worden terugbetaald. Van dat geld worden weer nieuwe huizen gebouwd.

Initiatiefnemer Holtvluwer ziet de fondsverwerving voor ontwikkelingswerk door Fiets/Loop voor een Huis als een nieuwe vorm van doping. “Een huis in Bangladesh is veel meer dan alleen goed onderdak. Het geeft veiligheid, privacy, hygiëne, en zorgt voor gezondheid en stabiliteit. Een woning biedt de mensen hoop en perspectief. Een betere motivatie kun je niet bedenken.”

Meer informatie over deelname aan FVEH 2014

http://www.youtube.com/watch?v=o142cihU8F0&feature=youtu.be