5e editie Fiets voor een Huis groot succes!

Jubileumeditie Fiets voor een Huis levert 820 waterbestendige huizen op

Valloire, 9 september 2017

 

Voor het vijfde jaar op rij kleurde de Col du Galibier blauw. 589 deelnemers beklommen in blauwe Fiets voor een Huis shirts fietsend, (hard)lopend of steppend de 2.646 hoge Col du Galibier. Ze trotseerden kou en regen en moesten vanwege de ophanden zijnde sneeuw in hoog tempo naar boven. Ondanks het slechte weer haalden de deelnemers – soms onder tranen – de top van de berg. Met deze sportieve prestatie maakten ze de bouw van 820 waterbestendige huizen in Bangladesh mogelijk.

 

Deze jubileumeditie bracht in totaal 820.062 euro op, een recordbedrag. Alle sportievelingen moesten minstens 1000 euro sponsorgeld meebrengen. Voor iedere 1000 euro sponsorgeld wordt via een microhypotheek één stevige en stormvaste woning voor een gezin in Bangladesh gerealiseerd. In de afgelopen weken zagen we hoezeer deze huizen nodig zijn in tijden van extreme wateroverlast.. ‘Juist voor die mensen lopen wij nu de berg op’, aldus Jan van der Hel, een van de deelnemers. ‘Het was een barre tocht, het vroor zelfs op de top. Maar dat afzien duurt voor ons maar een halve dag. Voor de mensen in Bangladesh is het echt zwaar. Wij gunnen hen een huis!’

 

In totaal hebben de vijf edities van Fiets voor een Huis 2,3 miljoen opgebracht. ‘Een prachtig resultaat van de jarenlange inspanning van in totaal wel duizenden deelnemers. Een TOP-prestatie!’ aldus Gerald Holtvlüwer, initiatiefnemer van Fiets voor een Huis.
Nederlands’ beste wielrenner Bauke Mollema is sinds 2014 ambassadeur van Fiets voor een Huis. Vanwege de westrijdactiviteiten kon hij er tijdens deze editie niet bij zijn. Jan Janssen, winnaar van de Tour de France in 1968, was erbij om de deelnemers een hart onder de riem te steken.

 

Met deze vijfde editie is er een einde gekomen aan het jaarlijkse evenement in Valloire. Wereldfoundation kijkt naar een sportief vervolg van dit succesvolle evenement. Holtvlüwer: ‘Persoonlijk vind ik het prachtig om te ervaren hoe gedreven alle deelnemers zijn om iets te doen voor hun medemens, jaar in jaar uit. Ik wil hen en alle vrijwilligers, sponsoren en betrokkenen bedanken voor hun jarenlange steun, mede namens de 2366 gezinnen in Bangladesh.’

 

In totaal hebben de vijf edities van Fiets voor een Huis 2,3 miljoen euro opgebracht. De 2366 huizen die daarmee gebouwd kunnen worden, moeten een betonnen fundering hebben die 50 centimeter boven de vloedlijn ligt.