Evertsenbouw uit Zwolle steunt huizenbouw in Bangladesh

Bouwbedrijven in Overijssel gaan zich sterk maken voor de bouw van solide stenen woningen in Bangladesh. Ze doen dat samen met de hulporganisatie Wereldfoundation. Voor ieder huis dat de bedrijven in Nederland bouwen, wordt in samenwerking met lokale aannemers ook een sterk huis van steen in Bangladesh gebouwd.

De hulp is hard nodig, door de vele jaarlijkse overstromingen in Bangladesh spoelen de reguliere bamboehuizen om de haverklap weg en raken mensen dakloos. De twee Overijsselse bouwbedrijven, Van Der Steeg in Genemuiden en EvertsenBouw in Zwolle zijn de eerste in Nederland die op deze manier het project van Wereldfoundation steunen. Ontwikkelingshulp wordt gekoppeld aan duurzaam ondernemen.

Sterke huizen voor een betere toekomst

“We spannen ons dagelijks in om de woonwensen van mensen in eigen land te realiseren, het mooie aan dit project is dat we nu op ons eigen terrein ook kunnen bijdragen aan een veilige en betere toekomst voor de mensen in Bangladesh”, zegt directeur Maarten van Pijkeren van EvertsenBouw in Zwolle.

“Ons bouwvolume varieert per jaar maar aannemelijk is dat we op deze manier jaarlijks bijdragen aan de bouw van zo’n zestig huizen in Bangladesh die bestand zijn tegen de jaarlijkse overstromingen in het regenseizoen.”

Microkrediet als financiering 

Via de organisatie Wereldfoundation financieren de Overijsselse bedrijven de bouw van het huis. “Het is een microkrediet dat in de vorm van een hypotheek aan de lokale bevolking wordt verstrekt. Binnen zes jaar betalen de mensen de lening af en komt het geld weer vrij voor de bouw van nieuwe huizen. Het microkrediet is een uitkomst want de mensen voor wie de huizen gebouwd worden verdienen te weinig om zelf in eigen land een lening te krijgen”, zegt van Pijkeren.

Naast de bouw van de solide stenen huizen levert de werkwijze ook veel werkgelegenheid op voor de lokale aannemers, een win win situatie.

“Het leuke aan dit project is dat we de mensen voor wie wij in Nederland een huis bouwen ook op de hoogte houden van de bouw van het huis in Bangladesh dat aan hun woning gekoppeld is. De hulp wordt daardoor goed zichtbaar”, zegt de Zwolse bouwondernemer.

“Ik ben enthousiast en hoop dat veel collega bouwbedrijven ons voorbeeld willen volgen, want de behoefte aan stevige stenen huizen, met daarin voorzieningen voor schoon water en sanitair is groot.”