Blog archief

Start bouw Hof van Thorbecke – weer gezinnen in Bangladesh een huis!

Officiële startbouw Hof van Thorbecke is een feit met de onthulling van de spandoeken “Wij een huis, Zij een huis” door wethouder Ed Anker, ontwikkelaar Daniel Oostenbrink, aannemer Hans van Norel en Wereldfoundation Willem Gees. Daarna een toast, samen met de kopers, op een voorspoedige bouw en het resultaat een bijzonder woningbouwproject in het centrum van Zwolle, Proost!

 
Hoogste punt Up-Town gevierd

Zwolle – Op een feestelijke wijze is woensdag het behalen van het hoogste punt gevierd van het appartementen project Up-Town aan de Burgemeester Roelenweg.
In het voormalige KPN kantoorpand worden 79 appartementen gerealiseerd. De kopers van de appartementen kregen woensdag ook te horen aan welk gezin een microkrediet werd verstrekt, gekoppeld aan hun woning. Onder de noemer: “Wij een huis, zij een huis” wordt per woning een microkrediet beschikbaar gesteld aan inwoners van Bangladesh. Dit krediet dient in zes jaar terug betaald te worden. Op deze wijze zijn met de bouw en oplevering van de appartementen in Zwolle daar ook 79 woningen gerealiseerd.
Hoogste punt bereikt bij Up-Town Zwolle, 79 gezinnen in Bangladesh een huis!

Op woensdag 18 juli viert Up-Town Zwolle het bereiken van het hoogste punt van de transformatie van het voormalig PTT-gebouw aan de Burgemeester Roelenweg in Zwolle naar 79 appartementen. Niet alleen het hoogste punt wordt bereikt, ook wordt er een ander hoogtepunt bereikt. Naast het feit dat 79 kopers in Nederland blij worden gemaakt met hun nieuwe huis, hebben ook 79 (!!) gezinnen in Bangladesh dankzij dit project een nieuw huis! 

Bijzonder aan Up-Town is dat de kopers met de koop van hun appartement, maisonnette of loft ook een huis voor een dakloze familie in Bangladesh laten bouwen. Stichting WereldFoundation maakt samen met de kopers de bouw van 79 huizen in Bangladesh mogelijk. De inspirators van stichting WereldFoundation zijn aanwezig en zullen laten zien waar deze huizen gerealiseerd gaan worden. Ontwikkelaar en initiator Daniel Oostenbrink draagt de stichting een warm hart toe. Het geld dat de dakloze families in Bangladesh ontvangen wordt beschikbaar gesteld door middel van een microhypotheek. Op deze manier kunnen zij verantwoord een duurzaam en stevig huis bouwen.Het huis wordt in 6 jaar afbetaald en na deze afbetaling komt het geld weer vrij en kan er een nieuw gezin geholpen worden. Een revolverend fonds dus.

Nijhuis Bouw B.V. uit Rijssen tovert samen met neven- en onderaannemers het verpauperde gebouw aan de Burgemeester Roelenweg om tot een hip en bruisend complex. De Bruin Architecten uit Zwolle hebben nieuw leven geblazen in het gebouw, door een inventief ontwerp te bedenken waar het wonen mogelijk is gemaakt midden in de levende stad Zwolle.

Een grensoverschrijdend project!


Een kijkje in Up-Town
Nadat de officiële handelingen hebben plaatsgevonden is het mogelijk onder begeleiding van de aannemer een kijkje te nemen in het complex.


Programma
15:00 uur Ontvangst Up-Town aan de Burgemeester Roelenweg in Zwolle

15:30 uur Welkom door wethouder Anker

15:40 uur Arno Kattenpoel Oude Heerink, commercieel directeur Nijhuis Bouw B.V.

15:50 uur Daniël Oostenbrink aan het woord, directeur Roelenweg B.V.

16:00 uur Gerald Holtvluwer aan het woord, voorzitter stichting WereldFoundation

16:30 uur Officieel moment samen met de kopers

16:40 uur Bubbels en lekkere hapjes

18:00 uur Afsluiting
Evertsenbouw uit Zwolle steunt huizenbouw in Bangladesh

Bouwbedrijven in Overijssel gaan zich sterk maken voor de bouw van solide stenen woningen in Bangladesh. Ze doen dat samen met de hulporganisatie Wereldfoundation. Voor ieder huis dat de bedrijven in Nederland bouwen, wordt in samenwerking met lokale aannemers ook een sterk huis van steen in Bangladesh gebouwd.

De hulp is hard nodig, door de vele jaarlijkse overstromingen in Bangladesh spoelen de reguliere bamboehuizen om de haverklap weg en raken mensen dakloos. De twee Overijsselse bouwbedrijven, Van Der Steeg in Genemuiden en EvertsenBouw in Zwolle zijn de eerste in Nederland die op deze manier het project van Wereldfoundation steunen. Ontwikkelingshulp wordt gekoppeld aan duurzaam ondernemen.

Sterke huizen voor een betere toekomst

“We spannen ons dagelijks in om de woonwensen van mensen in eigen land te realiseren, het mooie aan dit project is dat we nu op ons eigen terrein ook kunnen bijdragen aan een veilige en betere toekomst voor de mensen in Bangladesh”, zegt directeur Maarten van Pijkeren van EvertsenBouw in Zwolle.

“Ons bouwvolume varieert per jaar maar aannemelijk is dat we op deze manier jaarlijks bijdragen aan de bouw van zo’n zestig huizen in Bangladesh die bestand zijn tegen de jaarlijkse overstromingen in het regenseizoen.”

Microkrediet als financiering 

Via de organisatie Wereldfoundation financieren de Overijsselse bedrijven de bouw van het huis. “Het is een microkrediet dat in de vorm van een hypotheek aan de lokale bevolking wordt verstrekt. Binnen zes jaar betalen de mensen de lening af en komt het geld weer vrij voor de bouw van nieuwe huizen. Het microkrediet is een uitkomst want de mensen voor wie de huizen gebouwd worden verdienen te weinig om zelf in eigen land een lening te krijgen”, zegt van Pijkeren.

Naast de bouw van de solide stenen huizen levert de werkwijze ook veel werkgelegenheid op voor de lokale aannemers, een win win situatie.

“Het leuke aan dit project is dat we de mensen voor wie wij in Nederland een huis bouwen ook op de hoogte houden van de bouw van het huis in Bangladesh dat aan hun woning gekoppeld is. De hulp wordt daardoor goed zichtbaar”, zegt de Zwolse bouwondernemer.

“Ik ben enthousiast en hoop dat veel collega bouwbedrijven ons voorbeeld willen volgen, want de behoefte aan stevige stenen huizen, met daarin voorzieningen voor schoon water en sanitair is groot.”